2021-01-30

Impro-Life Skills: 21st century skills

Naast vakinhoudelijke vaardigheden komt er steeds meer aandacht voor vaardigheden die je nodig hebt om je te handhaven in de maatschappij van de toekomst, aan jouw persoonlijk leiderschap. Gezien vakinhoud steeds sneller veroudert, is het belangrijk dat men opgeleid wordt om zich zelfstandig te kunnen ontwikkelen. 

Eigenlijk zijn het grootste gedeelte 21ste eeuwse vaardigheden direct te koppelen aan improvisatievaardigheden. 
Hoe draagt improvisatie bij aan persoonlijk leiderschap? 

Creatief denken
Een vaardigheid waartoe improvisatie oefeningen je continu uitdagen. Goed te weten dat creatief denken vaak overeen komt met de meest logische, voor de handliggende gedachten laten gebeuren en kijken waar je dat brengt.
Probleem oplossen
In principe is het samen improviseren telkens oefenen in oplossen.  In oefeningen anticipeer je op verwachtingen, maar door invloed van je medespelers, gaat het vaak anders dan je verwachtte. Samen los je elk moment van een scene deze problemen op. Daarnaast is  te spelen met bestaande problemen, een mooie manier om vanuit een ander perspectief problemen te benaderen.
Communiceren
Improviseren is communicatie onder de loep. Als je allemaal niet weet wat er gaat gebeuren en je gaat het samen ontdekken, zul je moeten communiceren om op dezelfde golflengte te blijven.
Samenwerken
Improvisatie oefeningen brengen direct in het licht, wat voor rol jij aanneemt in samenwerking. Ben je een leider, ben je een volger? Voel je je  verantwoordelijk voor het resultaat of voor het proces?  Durf je hulp te vragen of los je alles alleen op? 
Sociale & culturele vaardigheden
Zo gauw je tegelijkertijd handelt in een onbekende situatie, komt naar boven hoe verschillend we zijn en onze (sociale) verwachtingen. Als dit naar boven komt drijven, ontstaat er ruimte om hier op te reflecteren en het te communiceren met elkaar. Dit voedt de flexibiliteit in omgaan met mensen die anders denken of zijn dan jezelf.
Zelfregulering
Het eerste wat ik zie gebeuren in improvisatietraining, is een groepje mensen die hun spanning staan te reguleren. Iedereen heeft zijn eigen beren op de weg en overwinningen te boeken. Iedereen komt zichzelf op een bepaald moment tegen, tijdens improviseren. Hoe je daar op reageert, heeft alles met zelfregulering te maken.
Kritisch denken
Tijdens het improviseren ontdek je vooral hoe kritisch je denkt en hoe belemmerend dat kan zijn tijdens improviseren. Zeker als je in het moment, snelle keuzes moet maken. Desalniettemin is kritisch denken een relevante eigenschap uiteraard. Deze eigenschap trainen gebeurt vooral tijdens de debrief, waarin veel ruimte is voor reflectie en communicatie met elkaar. Waar ruimte is voor vragen en overdenkingen. Wat past er bij jou en wat niet en waarom eigenlijk? Hoe is iets van toepassing op je werk of je team?

Cindy - 18:02 @ 21st century skills | 24 opmerkingen