Handelen. Zonder plan, met richting en vaardig.
Resultaat onduidelijk, met lef en vertrouwen in het proces.
Ervaar de impact van impuls. In beweging zijn in plaats van stil staan.
In het hier en nu. Afgestemd op zelf en de ander.
Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de meerwaarde van impro-skills. O.a. Harvard heeft er een studie op losgelaten en veel organisaties hebben de weg gevonden naar de toegevoegde waarde van een improvisatiemindset. Al mijn deelnemers van theatersportles geven aan er op persoonlijk vlak veel uit te halen. Ze zeggen makkelijker 'ja' in het leven, komen makkelijker in beweging en voelen zich spontaner en vrijer in sociale situaties.
Hieronder staat wat achtergrond informatie die de improvisatiemindset voeden en funderen.
Als je training van mij krijgt op improvisatiemindset, dan kun je onderstaande verwachten. Uiteraard, afgestemd op jouw vraag.
Improviseren maakt je flexibel, wendbaar. Eigenschappen die je goed kunt gebruiken in deze maatschappij en snel veranderende markt. Het maakt je daadkrachtiger, je krijgt vertrouwen in voortschrijdend inzicht en je angst voor fouten vermindert aanzienlijk. Experimenteren wordt makkelijker en je oplossend vermogen verbetert. Vaardigheden die je goed kunt gebruiken in je werk, zeker als je agile werkt of veel samenwerkt met anderen. Samen improviseren betekent ultiem samenwerken, samen creëren en afstemmen. Durven vertrouwen op je eigen input én die van de ander, zodat je kunt toewerken naar een werkelijk gedeeld eindproduct.
Ook los van werk, geldt deze ontwikkelingscurve, als je je met improvisatie bezighoudt. Wat mij betreft is impro-mindsettraining goed voor persoonlijk leiderschap en zelfregie van ieder individu. Ik richt me op de zakelijke markt. Maar laat het me weten, wanneer je individueel geïnteresseerd bent in deze materie. Bij voldoende animo, organiseer ik trainingen op open inschrijving.
Ik ben (ervarings)deskundig op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap, door de loop van mijn leven, mijn opleiding en werk als sociaal pedagogisch hulpverlener en opleiding tot innovatief trainer/coach.
Wat heb je nodig om je te kunnen, willen en durven ontwikkelen?
Als je iets nieuws leert, verandert er een spoortje, een verbinding in je brein. Het brein vindt dit niet aangenaam en houdt graag vast aan oude routines en patronen. Openstaan voor nieuwe ideeën of omstandigheden gaat dus eigenlijk tegen onze natuur in.
Daarbij leven we in een maatschappij die geënt is op presteren en een statisch zelfbeeld. Men probeert angstvallig vast te houden aan deze vaste identiteit. De overtuiging hiervan groeit wanneer we presteren en voelt zich bedreigd wanneer we (neigen te) falen. Dat is jammer, want dat resulteert in krampachtig gedrag, om je ego te beschermen tegen mislukkingen en houdt ons weg van persoonlijke ontwikkeling. We vertrouwen alleen op resultaat. Maar persoonlijke ontwikkeling vindt plaats in het proces ergens naartoe en niet in het resultaat.
Met inzicht in de mindsettheory van Carol Dweck in combinatie met een improvisatiemindset, tackel je faalangst en de kramp waarin we zitten. Ik leer je (team) hoe ontwikkeling in zijn werk gaat en welke omstandigheden ervoor zorgen dat je zo soepel mogelijk leert en ontwikkelt. We gaan ervaringsgericht werken met tools om inzicht te krijgen in eigen struikelblokken en krachten. Improvisatie oefeningen trainen deze vaardigheden op een veilige, humorvolle manier. We oefenen met het aanmaken van nieuwe verbindingen in ons brein, zodat we met onze nieuwe inzichten over groei, nieuwe keuzes gaan maken in het dagelijks (werk)leven.
Naast vakinhoudelijke vaardigheden komt er steeds meer aandacht voor vaardigheden die je nodig hebt om je te handhaven in de maatschappij van de toekomst. Gezien vakinhoud steeds sneller veroudert, is het belangrijk dat men opgeleid wordt om zich zelfstandig te kunnen ontwikkelen, om zich aan te kunnen passen aan de veranderende maatschappij en markt.
Een gedeelte van deze skills zijn gebaseerd op mediawijsheid en digitale vaardigheden.
Eigenlijk zijn alle overige vaardigheden direct te koppelen aan improvisatievaardigheden in in training voorbij komen.
Sociaal-emotioneel leren is het proces waarbij mensen noodzakelijke kennis, attituden en vaardigheden verwerven en toepassen, zodat ze beter kunnen omgaan met zichzelf en de ander. Bij basisschool kinderen wordt hier veel aandacht aan besteed, omdat deze vaardigheden in de kindjaren het makkelijkst aan te leren zijn. De executieve functies in je brein zijn 'verantwoordelijk' voor het kunnen toepassen van dit proces.
Iedereen ontwikkelt zich anders en er is niet altijd even veel aandacht/kans geweest voor de ontwikkeling van deze vaardigheden. En deze vaardigheden ontwikkelen als volwassene, vraagt behoorlijk wat inspanning. Alleen al het inzicht in dit gegeven, kan zorgen voor begrip en grotere waardering voor anderen.
Daarnaast zou je kunnen zeggen, dat deze vaardigheden steeds belangrijker worden, in het kader van de 21st century skills is verbetering, training en onderhoud van deze essentiële vaardigheden altijd zinvol. Hoe goed je er ook in bent.
Het is waardevol een omgeving te creëren met voldoende veiligheid, waar dit bespreekbaar is. Inzicht verwerven in jezelf en in je team, wie waar minder goed of beter in is ontwikkeld, kan erg helpend zijn in de samenwerking bij te maken keuzes, bij inzicht in energielekken in je werk, elkaar passend ondersteunen in taken etc.
Waar gaat het eigenlijk over?