Mijn idee2021-01-30

Mijn perfectionisme

Mensen zeggen vaak tegen me: Het hoeft niet perfect, Cindy. Met zo’n ondertoon, alsof ik iets verkeerd doe. Ik raak daarvan in de war. Ik heb niet de illusie dat ik ervoor kan zorgen dat het altijd perfect kan. En ik kan prima akkoord met wanneer de omstandigheden niet perfect zijn. Toch?

Nou; ik doe ook graag mijn best. Het voelt lekkerder als ik weet, dat ik het onderste uit de kan gehaald heb. Dat is normaal toch? Het wordt niet gewaardeerd als je de kantjes eraf loopt. We houden van betrokken mensen met oog voor kwaliteit. En van mensen vol met energie en aandacht voor anderen. Het valt niet zo lekker als je zegt: “Ik zag wel dat de training beter kon, maar had er effe geen zin in. Nee.”

Ik denk dat perfectionisten veel zien. Veel mogelijkheden, veel kansen, veel fouten, veel details. Zien wat er mogelijk is om iets te verbeteren, om er meer uit te halen. En als je dat ziet, zeg je niet: “daar heb ik effe geen zin in.” Dan zeg je: “Ik doe het wel effe. Kleine moeite.” Dat voelt totaal niet perfectionistisch. Sterker nog, als je het niet doet, schiet je tekort. Want je had het gezien en doet er niks aan? Uit gemakzucht zeker? Mooi niet. Slecht voor mijn zelfbeeld.

Maar het resultaat is continu moe zijn. Het gevoel hebben, geleefd te worden. En een afwisselend gevoel van extreem veel en extreem weinig gevoel van controle. Matig resultaat voor een perfectionist. Oh wacht, ik was geen perfectionist.

Dus, zijn de enige opties dan nog 1. uitgeput raken of 2. een matig zelfbeeld?

Dat lijkt me niet. De combinatie van groeimindset en improvisatie-mindset was voor mij een eye opener. Door te improviseren beleef ik het proces meer dan het resultaat. Ik neem met plezier risico. Ik zoek verbinding en bevrijding in het falen. Ik oefen met het negeren van duizendenéén mogelijkheden, omdat je nou eenmaal niet alles tegelijk kunt uitvoeren. En misschien nog wel het belangrijkste; ik leer dat verbinding met mijn team belangrijker is, dan het resultaat wat ik voor me zie. En de ervaring die ik in de kleine impro-wereld op doe, krijgt een plekje in mijn grote imperfecte leven.

Cindy - 15:41 @ Perfectionisme | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn