Improvisatie
Ik doe het me niet na...

PLAYFUL AWKWARDNESS

VS

AKWARD PLAYFULNESS


In 6 donderdagavonden verkennen we onze ongemakkelijkheid en die van onze karakters:

Wanneer voelen we ons eigenlijk ongemakkelijk?
Hoeveel ongemak kunnen we verdragen?
Wat als we onszelf in een ongemakkelijke situatie met onze tegenspeler hebben geïmproviseerd?

We maken kennis met experts/gastdocenten die ons over ongemakkelijke thema's een heleboel kunnen vertellen zodat we  gemakkelijker kunnen improviseren en ons vrijer voelen in scènes. 

Maar ook:
Hoe maken we er gaaf improvisatietheater van?
Mag er nog gelachen worden? (yes please!)
Hoe gebruiken we theater  om ongemakkelijk, smakelijk te maken? 

Hoe werkt het?


LIVE: Ik zou de eerste training minimaal graag live  in Nijmegen doen, om de gelegenheid te hebben elkaar echt even te leren kennen. We gaan tenslotte veel ongemak delen. 

Maar laat het weten als live geen optie is, maar als je wel interesse hebt.  Wie weet verandert dit. 


ONLINE In ieder geval die trainingen met gastdocent / expert zijn  online trainingen, om het bet(h)aalbaar te houden. 

En bij slecht weer is het ook online. 


To be honest: ik ben geen expert! Ik vind het wel knetter interessant. Zodoende haal ik er gastdocenten bij en experts, die ons verder brengen dan simpelweg een beetje aanklooien. 

De trainingen mogen raken, ik bewaak de veiligheid en ben altijd beschikbaar en benaderbaar wanneer grenzen gevoeld worden en zal altijd helpen om die te bewaken.

Er is voldoende ruimte voor spel en lol en het accent zal altijd liggen op improvisatietheater, tools en vaardigheden om daarin te leren!

We gaan geïnspireerd, een beetje wijzer, het liefst met een glimlach en een goed gevoel weer naar huis.Waar gaat het eigenlijk over?

Hoe stil mag een podium zijn. Hoe chaotisch, betekenisloos en absurd mag een scène zijn? 

Het gaat over thematiek die ongemak veroorzaakt, als je wilt improviseren. 
Want waar je normaal vrij wilt zijn om te kunnen improviseren, waar je je impulsen wilt volgen en weinig remmingen wilt ervaren, wordt het bij sommige onderwerpen toch complex. 
Wat mag je dan wel zeggen of juist niet? En welke karakters / stereotypen zijn not done? Bestaat dat eigenlijk wel? Weet je er wel voldoende van? Zijn je impulsen wel te vertrouwen? Wil je publiek/medespelers confronteren met hoe het niet moet? Wil je dat op het podium? Wil je harmonie navolgen en dat iedereen het gewoon leuk heeft? Hebben we een voorbeeldrol op het podium? Of hebben wij het recht om ongenuanceerd te doen wat we willen, want we hebben recht van meningsuiting? 
Wat vind je er eigenlijk zelf van? 

Er zijn geen vaststaande antwoorden. Ik heb ze in ieder geval niet. 
Dus we gaan onderzoeken. Vragen stellen en experimenteren. Zonder oordelen.
In een veilige, humorvolle omgeving. Waar je het ‘fout’ mag doen, whatever that means? 


- We gaan uiteraard gewoon spelend improviseren met deze vragen. 
- Er komt een les met gastdocenten; ervaren spelers, die aan de slag gaan om tools te bieden, hoe je om kunt gaan met ongemak op het podium. 
- Er komt één (of verdeeld over 2) les met experts op het gebied van pittige onderwerpen zoals racisme, LHBTQ en/of andere thematiek, afhankelijk van de experts die ik kan vinden. Om  meer te leren over deze onderwerpen en daarmee te kunnen oefenen en gewend te raken aan deze thematiek / taal / taboes? 


Wanneer komt welk thema aan bod? 

Afhankelijk van de ontwikkeling van de groep, van de experts en gastdocenten die ik kan vinden,  verloopt deze lessenreeks.
Uiterlijk op maandag post ik het thema van de donderdag die volgt op het online event op facebook. 

Het betreft iedere donderdag avond, met de eerste op 25 juni 2020. 
Van 20.00 - 22.00 uur. 


9 juli: : 
𝐃𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐞𝐢𝐭 𝐞𝐧 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐬𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐦𝐞𝐭 𝐋𝐲𝐧𝐧 𝐕𝐨𝐨𝐠𝐭. 
Op deze avond duiken we in de theorie over sociale categorisatie, waarmee je inzicht krijgt in de processen die ten grondslag liggen aan (onbewuste) intolerantie en discriminatie. Wat gebeurt er in je hersenen, zodra je een ander ziet? 
Met afwisselende filmpjes, tests en interactieve vragen laten we het effect van hokjesdenken zien en ervaren. Want als je snapt waar de verschillende reacties naar mensen die “anders” zijn vandaan komen, kun je hier vervolgens beter op inspelen. 
We bespreken ook wat het effect kan zijn als mensen continu in een hokje geplaatst worden en daardoor anders behandeld worden. Hiermee wordt duidelijk hoe belangrijk het is om aandacht aan dit onderwerp te besteden.

𝐃𝐫𝐬. 𝐋𝐲𝐧𝐧 𝐕𝐨𝐨𝐠𝐭. Lynn is gedragspsycholoog en mede-eigenaar van bureau Mind Mix. Ze combineert wetenschappelijke psychologische kennis met ruim 10 jaar praktijkervaring in het onderwijs.

16 juli: 
𝐒𝐩𝐞𝐥𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐠𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫, 𝐧𝐞𝐮𝐫𝐨𝐝𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐞𝐢𝐭 𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬𝐯𝐚𝐥𝐢𝐝𝐞𝐧
In deze les gaan Marith Venderbosch en Laura Doorneweerd-Perry met de deelnemers op verkenning langs de thema's gender, neurodiversiteit en andersvaliden. 
Oftewel: hoe improviseer je zonder dat alle vrouwen meteen moeders zijn, alle mensen met autisme meteen dom zijn en alle mensen in een rolstoel meteen zielig zijn. 
We doen dit met actieve oefeningen, waar veel ruimte is voor lekker spelen, samen verkennen, nieuwe dingen leren en leuke invalshoeken ontdekken van 'moeilijke' suggesties. 

Klinkt dit als helemaal iets voor jou? Of ben je bij het lezen er pas voor het eerst over gaan nadenken? In beide gevallen ben je meer dan welkom! Geef je snel op. We hebben er zin in!

23 juli:
𝐒𝐩𝐞𝐥𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐤𝐫𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐯𝐚𝐧 𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐨𝐭𝐲𝐩𝐞𝐧 𝐞́𝐧 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐚𝐥𝐬𝐡𝐨𝐞𝐤𝐞𝐧!
In deze les gaan Richard Roling en Mark Dekker in op de kracht van stereotypen én de kracht van andere invalshoeken. Met een focus op queer spelsituaties in het bijzonder en het ongemak dat kan komen kijken bij jezelf, voor je tegenspeler of vanuit het publiek. Lekker veel spelen, waar nodig goed napraten en vooral veel plezier hebben bij het ontdekken van mogelijkheden. 
 
Zie het als een speeltuin, onderzoekslab en expertles in één. Hebben wij alle antwoorden? Vast niet. Komen we met elkaar erachter welke vragen er spelen? Ongetwijfeld. Duik in de LHBT-lettersoep en leer een beetje beter zwemmen. 
 
𝐌𝐚𝐫𝐤 𝐞𝐧 𝐑𝐢𝐜𝐡𝐚𝐫𝐝 spelen allebei bij de Rainbow Warriors en Comedy Cowboys, geven les in short- en longform en doen veel presentaties en impro in het bedrijfsleven. Richard is homo, heeft een labrador en houdt van ingewikkelde electronische muziek. Mark is ook homo, dol op reizen en dacht ooit dat het een goed idee was om een tattoo te nemen die vertaalt naar Ginganinja. 

Je kunt je los aanmelden voor deze lessen. Deze kosten €25,- per les. Hoe meld ik me aan?

Je kunt je aanmelden voor 6 lessen in eens voor € 135,-. 

Je mag je ook aanmelden voor de gastdocent/expert-lessen. Dan kost het € 25,- per les. 


Stuur me een mailtje via het contactformulier

Dan stuur ik je de gegevens die je nodig hebt om te kunnen betalen en aanwezig te zijn!


~ Cindy, ik vind het best duur. Voor andere workshops betaal ik een tientje of max € 15,-. 

Ja - ik wil mijn gastdocenten een nette prijs betalen voor hun expertise.  

Grote kans dat ik er zelf niet zo veel aan over houd, behalve kennis en ervaring. 

Zijn op dit moment financiën een probleem voor je, dan laat het me rustig weten.
Ik reserveer één of twee plekjes voor mensen met een minder volle portemonnee.  
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn